LIMITED DUTY

Q:  Should I change the medical board date on the LIMDU ADHOC report, as the period of limited duty changes? (i.e. Departmental Review or PEB)

A:  No. The medical board date block on the LIMDU ADHOC REPORT must equal the date the initial medical board was dictated and remain unchanged throughout the entire limited duty process.

Q:  What is the Plan Loss Date (PLD)?  

A:  It is a future date that can be either: 

  1. the date in which a member is expected to complete the limited duty 

     process  

     (i.e. LIMDU PRD), or  

  2. a future date to trigger an action, such as a reevaluation appointment 

     or a required tracer action.  It cannot be a date in the past.

Q:  When should I change a member's LIMDU Planned Rotation Date (PRD) on the NSIPS LIMDU ADHOC REPORT to reflect a Departmental Review?

A:  You are only authorized to adjust the LIMDU PRD for Department Review upon receipt of a PERS-821 message approving a new period of limited duty.  The medical board coversheet alone is NOT the authority to change the LIMDU PRD.  Also, you must not change the member's period of limited duty to reflect additional periods of LIMDU prior to receipt of the approval message from PERS 821.

Q:  How do I correctly enter the 3 PERIOD OF LIMDU blocks on the LIMDU ADHOC REPORT?

A:  The proper format for correctly entering the periods of LIMDU in the 1ST PERIOD, CURRENT, AND TOTAL LIMDU blocks in the NSIPS transient tracking panels can be found in the TPAMAN EPMACINST 5000.3E, page 3-7, figure 3A-1, BLOCK DESCRIPTION AND SAMPLE ENTRIES, as listed below.
LIMDU 1ST PERIOD

ENTER TOTAL AMOUNT OF APPROVED MONTHS OF LIMDU LISTED ON THE MEDICAL BOARD.

LIMDU CURRENT

ENTER THE TOTAL NUMBER OF MONTHS OF LIMITED DUTY THE MEMBER IS CURRENTLY ASSIGNED.

LIMDU TOTAL


ENTER THE TOTAL NUMBER OF MONTHS A MEMBER IS ASSIGNED LIMITED DUTY IN HIS/HER CAREER.

IE: For a member currently on a first 8 month period of limited duty, and who had never previously been assigned LIMDU in his/her career, the blocks will be completed as follows:
LIMDU 1ST PERIOD

8 (# months 1st period of LIMDU)

LIMDU CURRENT

8 (# months currently assigned LIMDU)

LIMDU TOTAL


8 (# months Total LIMDU in mbr's career)
IE: For a member currently on a second 8 month period of limited duty (approved by PERS-821 via message), who was previously on an initial 8 month period of LIMDU, and whose total LIMDU periods in his/her career equal 16 months, the blocks will be completed as follows:
LIMDU 1ST PERIOD

8 (# months 1st period of LIMDU)

LIMDU CURRENT

8 (# months currently assigned LIMDU)

LIMDU TOTAL


16 (# months Total LIMDU in mbr's career)
Q:  When should I update the remarks on my LIMDU ADHOC REPORT?

A:  Remarks must be updated weekly, or as the member's status changes. The remarks section must contain current information on each member.

Q:  How do I submit YH AVAILS for members on a first period of limited duty?

A:  Submit class "YH" (period of LIMDU not requiring NPC approval),"YI" (period of LIMDU approved by NPC) via email to EPMAC_AVAILS@navy.mil
- The proper LIMDU Availability submission information requirements can be found in the MILPERSMAN article 1360-1700 Availability Processing, and EPMACINST 5000.3E, Chapter 5, Article 5.012 AVAILABILITY SUBMISSION.
The following information must be included in the remarks of all YH & YI LIMDU availabilities.
1. The date the initial Limited Duty Medical Board was dictated

2. The number of months of LIMDU specified in the initial medical board
3. The Limited Duty PRD (date the LIMDU medical board was dictated plus 

   specified number of months LIMDU, not to exceed 8 months without PERS-821 

   approval)

4. International Classification of Diseases (ICD)code of the individual's physical 

   condition

5. Layman's description of individual's physical condition, physical limitations, 

   and geographical limitations
6. Family members location, if applicable

7. For overseas locations include in remarks, whether local treatment facilities can 

   provide adequate medical care.

Q:  How do I submit DP AVAILS for pregnant members?

A:  Submit class EPMAC_AVAILS@navy.mil"DP" (pregnant member) via email to .


The proper Pregnancy Availability submission information can be found in the MILPERSMAN article 1360-306, Early Return/Reassignment Due to Unsuitability & Article 1740-030 Maternity Care Available Before and After Separation, and EPMACINST 5000.3E Chapter 5 Article 5.012  AVAILABILITY SUBMISSION.
The remarks on all "DP" availabilities must contain both:

1.  the date the member will reach 20th week of pregnancy and 

2.  the estimated delivery date.  

Q:  How should I proceed when a member on limited duty is found fit upon either reevaluation or PEB/Pers-821 determination and then fails operational screening?

A:  Reference:  TPAMAN 5000.3E, ACC 105 DESICION LOGIC TABLE in the back, page A1, Rule 3
	
	and
	then
	and
	then

	3
	FFD, and failed operational duty screening,
	retain in ACC 105,
	parent command must notify via message CNPC (PERS 40BB), BUMED (MED-02) and the ACA IAW ENLTRANSMAN Chap 3 & BUMEDINST 1300.2.
	


Q:  What happens to a member who is on limited duty and has a high year tenure?

A:  Reference:  MILPERSMAN 1830-040

Separation for a member who has reached high year tenure (HYT), and for whom transfer to the Fleet Reserve or separation is mandatory, may only be deferred if member is hospitalized or a medical board report has been accepted by President, PEB for processing under SECNAVINST 1850.4D by the date of HYT.

Q:  What do I do if after a member is found fit and passes operational screening, the NSIPS Avail keeps rejecting?

A:  Check the LOPG F6 screen to see if there is a previous avail still in the system.  An old avail will prevent new NSIPS Avail submissions from posting and cause rejects.  If you see an old avail in LOPG, call TMU at DSN:678-1607 and we will be happy to delete the old avail.  Resubmit the avail the following day and it should post.
STUDENTS

Q:  What are the requirements of the PSD when a school command is submitting availabilities?

A:  Ultimately the PSD is responsible for availability processing.  Even if a Memorandum of Understanding has been completed between the school command and the PSD agreeing that the school will do availabilities, the requirement of the PSD to track and ensure avail submission completion remains.

SEPARATIONS
Q:  Does a separation have to be delayed because the member has not attended TAMP?

A:  No, TAMP can be waived IAW OPNAVINST 1900.2A

Q:  Who is allowed to go home awaiting orders?

A:  ONLY personnel who have unconditionally accepted the preliminary findings of the physical evaluation board.

Q:  How early can members be transferred to an activity TEMDU for separation?

A:  Reference:  MILPERSMAN 1910-812

Members can not be transferred TEMDU for separation earlier than 7 days plus travel time, from separation date or commencement of separation leave.

Q:  What is the timeline for processing an administrative separation in cases where the Commanding Officer has authority to approve discharge?

A:  15 working days from when the member signs the Notification of Procedure Letter (NPL/ABPL).

Q:  What is the timeline for forwarding an administrative separation package to NAVPERSCOM when their approval is required to separate member?

A:  1. 15 working days from signature of NPL/ABPL when an admin board is not held, OR 

    2. 50 working days when an administrative board is held.

Q:  How long do parent commands have to provide PSD a copy of the Notification of Procedure Letter (NPL/ABPL)?

A:  Seven days from member signature.

Q:  When should PSD follow up with a parent command to obtain a copy of an administrative separation package?

A:  Within 30 days of receipt of Notification of Procedure Letter (NPL/ABPL) and every 15 days thereafter.

Q:  When should PSD follow up with a parent command to obtain a copy of a discharge authority?

A:  Within 60 days from signature of Notification of Procedure Letter (NPL/ABPL) and every 30 days thereafter.

Q:  Who is the Convening Authority (CA) for a Courts Martial?

A:  The officer who ordered a Courts Martial

Q:  What are the timelines for completing a Courts Martial?

A:  11 calendar days for a Summary Courts Martial

    26 calendar days for a Special Courts Martial

    76 calendar days for a General Courts Martial

Q:  How often is the Convening Authority's (CA's) action traced?

A:  120 days from sentence and every 30 days thereafter

Q:  When can I allow a member to depart on mandatory appellate leave?

A:  When the CA's action has been received, all confinement has been served, and punitive discharge has not been suspended or disapproved.

Q:  When should pay and allowances be stopped for members on appellate leave?

A:  After the member's accumulated leave balance is used up.

